ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

КАКВО ПЕЧЕЛЯ ОТ УЧАСТИЕТО СИ В АТОМ ХОРЕОГРАФСКИ СЕРИИ?

АТОМ Хореографски Серии е интензивно танцова платформа, която събира за творчески процес танцьори и хореографи от цял свят в период от 10 дни. Целта на платформа е международен обмен и среща на танцьори, хореографи, мениджъри и продуценти от сферата на съвременния танц. 

Това, което получаваш, е безценен опит да работиш с български и международни хореографи; да се запознаеш с техните уникални техники на работа и да се научиш на нови практики, а понякога и стилове в танца. За много от участващите танцьори АХС е възможност за първа сценична изява. 

В АХС се стремим да включваме присъствието на ментори и продуценти с международен опит, които да дават насоки както на хореографите, така и на танцьорите. Важен елемент е обменът на идеи, контакти и да се отворят нови врати за колаборации между всички замесени в АХС. 

НЕОБХОДИМО ЛИ Е ДА СЪМ ПРОФЕСИОНАЛЕН ТАНЦЬОР, ЗА ДА ВЗЕМА УЧАСТИЕ? 

Не е необходимо да танцува професионално, за да се запишеш в Сериите. Важно обаче е да имаш движенчески опит, както и да знаеш, че някои от класовете са доста физически натоварващи. Точно затова в апликационната форма изискваме да се приложи танцово видео. То може да не е професионално заснето, но да показва как се движиш и какво умееш. 

За начинаещи танцьори са подходящи отворените класове през уикенда. Така ще се срещнеш с всички хореографи, част от тазгодишните Серии и ще се запознаеш с техните стилове и техники. 

Ако се чувстваш неуверено, винаги препоръчваме да се свържеш с нас и да поговорим. Само така можем да съдействаме, за да се чувстваш максимално комфортно. 

АЗ СЪМ ТАНЦЬОР, НО НЕ СЕ ЗАНИМАВАМ ОСНОВНО СЪС СЪВРЕМЕНЕН ТАНЦ. ПОДХОДЯЩИ ЛИ СА АХС ЗА МЕН?

АХС е подходяща платформа за всеки, който има интерес да се развива в нови посоки и е любопитен да научиш нови подходи в танца, интересни практики и стилове. Ако има притеснение в теб, пиши ни и ни разкажи защо. Ние ще ти дадем повече информация за процеса. 

КОЛКО ХОРЕОГРАФИ УЧАСТВАТ В АХС? 

Всяка година АХС се развива динамично и каним различен брой хореографи, които да се потопят в обучителен и експериментационен процес на създаване. 

Обикновено хореографите са между три и пет. През 2019 г. в АХС#3 имахме трима чуждестрани и двама български хореографи, общо пет. През 2020 г. АХС#4 поканихме четирима хореографи, като двама от тях работиха заедно, така се оформиха общо три хореографски групи. В петото издение през 2021 г. отново работихме с четирима хореографи, но този път имаше четири отделни хореографски групи. 

МОЖЕМ ЛИ ДА ИЗБЕРЕМ С КОЙ ХОРЕОГРАФ ЩЕ РАБОТИМ? КОГА ТОВА СТАВА ЯСНО? 

След втория танцов ден хореографите в АХС се събират и разпределят танцьорите в съответните групи, взимайки под внимание желанието и интереса на всеки, това как се движи, като, разбира се, винаги се стремим да предложим предизвикателства както пред танцьорите, така и пред хореографите. Ние те съветваме да ни се довериш! 

Разпределението се изпраща вечерта в неделя веднага след срещата между хореографите. 

Всяка година е различна, но много често за по-опитните танцьори предлагаме възможност да работят с двама хореографи. Това, разбира се, означава много интензивно танцуване по 6 часа на ден в продължение на цяла седмица. Ако досега не си го правил има вероятност да се контузиш или претовариш. 

КАК ПРЕМИНАВА ЕДИН ДЕН ЗА УЧАСТНИЦИТЕ В АХС?

Денят започва с активна загрявка. Залите на Dance Station отварят врати от 9:00 часа и всеки от участниците е свободен да загрее предварително, за да се подготви за динамичния ден. 

В първата половина от деня има 3-часов тренинг (10:00 – 13:00). В различните зали работят паралелно различни хореографи със своите избрани групи. Обедната почивка е между 13:00-14:00 часа. Във втората половина на деня отново има 3-часов тренинг (14:00-17:00) с други хореографи. 

Ако работим с четирима хореографи, то обикновено двама имат тренинг преди обед, други двама – следобед.

КАКВА Е ПРОГРАМАТА И КАК Я ПОЛУЧАВАМ? 

Сериите започват в последния уикенд на август. Тогава по традиция има отворени класове с всеки от поканените хореографи. Наричаме ги “отворени”, защото са отворени към по-широка и любознателна публика; танцьори, които нямат възможност да се включат в целия период на Сериите, но пък биха искали да се срещнат с нови за тях хореографи.

Седмична програма на тренинга, която стартира от понеделник след отворените класове, генерално следва принципа на разпределение на тренинга в сутрешни и следобедни класове от по 3 часа. 

Изпращаме финалната програма към всеки от записаните участници в АХС по имейл две седмици преди старта.

ИМА ЛИ ВЪЗРАСТОВО ОГРАНИЧЕНИЕ? 

Сериите са подходящи за всеки с добра физическа подготовка и опит в танца. Възрастта може да е от значение в някои частни случай, затова е най-добре, ако имаш съмнение, да се свържеш с нас, за да изговорим, преди да изпратиш своята апликационна форма.

ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ДА ИЗПУСНА КЛАСОВЕ? 

Записвайки се за участие в Сериите, всеки поема отговорност към хореографа, тренинга и финалното представяне на сцена. Преди да се запишеш, свери дали можеш да напаснеш личните си ангажименти с обявената програма и предварително заяви дали предпочиташ да участваш в сутрешни или следобедни тренинг класове, за да го имаме предвид при разпределение на танцьорите между съответните хореографи. 

Ако има извънредна ситуация – непредвидени обстоятелства, които налагат отсъствието ти, то веднага следва да съобщиш на ръководителя на АХС и да си информирал хореографа, при който си, за да не рискуваш предвидената от него тренировка/репетиция да се отрази на груповата динамика. 

Ако не се чувстваш добре – имаш температура или ранни симптоми на грип или COVID-19, препоръчваме да останеш у дома и да информираш екипа на АХС + хореографа, за да имаме предвид отсъствието ти. Важно е при занимания в група да се пазим взаимно.

ПРИТЕСНЯВАМ СЕ, ЧЕ НЯМА ДА СЕ СПРАВЯ С НАТОВАРВАНЕТО.КАКВО ЩЕ МЕ ПОСЪВЕТВАТЕ? 

Нашият съвет е в дните преди старта на АХС постепенно да започнеш да влизаш в ритъм физически, за да не скочиш твърде надълбоко с първия клас. Изисква се мотивация, търпение и психическа подготовка също, ако си тръгнал по пътя на танцьора. Ако си любител – то по-добре да се включиш само в отворените класове. 

Разбира се, има много полезни практики за възстановяване – дишане, масажи, упражнения. Също така, ние винаги се стараем да имаме мехлеми или други подходящи за бърза реакция, ако се случи претоварване по време на тренинга.

КАК СЕ КАНДИДАТСТВА ЗА СЕРИИТЕ? КАК СЕ ЗАПЛАЩА? 

Участие в АХС се заявява чрез попълване на апликационната форма. Когато получим твоята заявка за участие, екипът на АХС разглежда информацията – мотивация, снимки, видео, и изпращаме имейл за потвърждение. В този имейл изпращаме и банковите детайли за плащането. Таксата за участие се превежда по банков път, като е важно в основанието да посочиш своето име, ако не изпълняваш лично превода.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА СТИПЕНДИЯТА И КАК МОГА ДА ПОЛУЧА ТАКАВА?

В АТОМ изградихме хубавата практика да раздаваме стипендии за участие в Сериите. Стипендията реално означава, че можеш да участваш без да заплащаш такса, но нашето условие е да не живееш в София и да ни покажеш твоята мотивация да се развиваш в сферата на танца. По този начин през годините дадохме шанс на младежи от други български градове или от чужбина да се включат безплатно, имайки ясната представа, че ще имат допълнителни разходи за престой в столицата. 

Можеш да заявиш желанието си за стипендия, като избереш от падащото меню в апликационната форма в полето “ИСКАШ ЛИ ДА КАНДИДАТСТВАШ ЗА СТИПЕНДИЯ” – ДА и да попълниш мотивацията си отдолу. 

Стипендиите имат ограничен брой всяка година.

КЪДЕ СЕ ПРОВЕЖДАТ СЕРИИТЕ? 

През последните години наш партньор и домакин на Сериите е Dance Station. Техните зали се намират в НДК – от лявата страна на сграда (ако си с лице към главния вход) има директен и отделен вход към Dance Station. Ето линк от гугъл мапс.

КАКВО ОБЛЕКЛО Е ПОДХОДЯЩО И КАКВО ДА СИ НОСЯ ПО ВРЕМЕ НА АХС? 

Препоръчително е да си в спортно и удобно за теб облекло. Залите на Dance Station са оборудвани със съблекални и душове, така че можеш да си носиш всички нужни дрехи за преобличане и бърз душ с теб. 

В залите се танцува без обувки – така че си подбери удобни и здрави чорапи :р 

Винаги съветваме участниците да носят бутилка за вода за многократна употреба със себе си. Ние осигуряваме диспенсъри с вода, откъдето можеш да презареждаш. Щастливи сме да видим и хора, които имат многократни чаши за кафе, защото се пие доста кафе по време на интензивния тренинг :Р Според възможностите ни и бюджета се стараем да сме осигурили и кафе, но е възможно и да се наложи да си закупиш от някое от близките местенца наоколо. 

Някои танцьори предпочитат да си носят обяд в кутия от дома, което улеснява почивката ти, защото не се чудиш откъде да закупиш обяд. Обедната почивка е 1 час. 

За всички останали почивки обикновено сме заредили фоайето с куп здравословни барчета! 

Най-важното е да си носиш много хубаво настроение и да си отворен за експерименти, да научиш нови техники и да се запознаеш с нашата общност и екип!